Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Julie’s Haircut - Our Secret Ceremony

Είχα ακούσει τους Julies Haircut για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια στην Festa del lunità. Για να πω την αλήθεια εκείνη την βράδια δεν μου είχαν πει και πολλά. Με είχαν προετοιμάσει για σούπερ γκρουπ αλλά τελικά δεν ενθουσιαστικά. Βέβαια την ίδια μέρα είχαν παίξει και οι One Dimensional Man, γκρουπ με μεγάλη εμπειρία στα live και ίσως να παρασύρανε. Πάντως παρόλα αυτά συνέχισα να τους παρακολουθώ και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το live μάλλον τους αδίκησα.   
Μερικά λόγια για το γκρουπ. Οι Julies Haircut αποτελούνται από έξη μουσικούς της περιοχής της Εμίλια, στην βόριο-κεντρική Ιταλία. Αναφερόμαστε στους Nicola Caleffi, Luca Giovanardi, Roberto Morselli, Andrea Rovacchi, Andrea Scarfone, Laura Storchi (plus τον Fabbio Vecchi). Σχηματίσθηκαν το 1994 και το πρώτο άλμπουμ τους Fever in the funk house βγήκε το 1999. Το 2001 κυκλοφορούν το Stars never looked so bright, το 2003 το Adult situations, το 2006 το After dark, my sweet και το 2009 το Our Secret Ceremony. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως ένα περίεργο μίγμα garage rock, psichedelia noise, melodie pop, indie-rock.

Αλλά ας περάσουμε όμως στο Our Secret Ceremony.
Το γκρουπ λέει ότι ‘Το διπλό αυτό άλμπουμ περιέχει 15 κομμάτια όπου το άθροισμά τους δίνει 6 (1+5=6). Ο πρώτος δίσκος έχει 9 τραγούδια και ο δεύτερος 6, όπου και οι δυο αριθμοί διαιρούνται με το 3 και είναι κατοπτρικοί αριθμοί. Σύμφωνα με μια παραδοσιακή ερμηνεία της νουμερολόγιας, το Τρία επιλύει τις συγκρούσεις που δημιουργούνται από την πόλωση του Δυο, παρέχοντας ένα αποτέλεσμα μιας νέας ολοκλήρωσης, και αίσθηση της ολότητας. Ο ορατός κόσμος έχει τρεις διαστάσεις όπου μυαλό, σώμα και πνεύμα μαζί συνθέτουν ένα ανθρώπινο ων. Το Τρία υποδηλώνει την ανάπτυξη και την μάθηση διαμέσου των εμπειριών της ζωής και συνδέετε με την πίστη και την γνώση.’ 
Μπερδευτήκατε; Εγώ να δεις! Επίσης οι ίδιοι λένε ότι έχει μεγάλη σημασία στους παραπάνω κανόνες της νουμερολογίας και η διάρκεια των τραγουδιών του άλμπουμ! Εξ ου και η διάρκεια τους δεν είναι τυχαία.
Τέλος πάντων, ας περάσουμε από την νουμερόλογια στην μουσική. Το Our Secret Ceremony αρχίζει με το Sleepwalker ένα ποπ χορευτικό κομμάτι γεμάτο drum machine, synth και groovey μπάσο, που ανεβάζει την διάθεση με το καλήμερα. Το The Shadow, Our Home συνεχίζει σε pop-rock ρυθμούς, αλλά με μια 80ς ματιά, μας καλεί να κάνουμε μια βόλτα στις σκιές και να τις κάνουμε σπίτι μας. Το The Stain είναι ένα κλειστοφοβικό ελεκτρό-ροκ τραγούδι. Το The Devil In Kate Moss είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ και οι Julies Haircut δείχνουν όλα τους τα όπλα. Αποτέλεσε το πρώτο single του άλμπουμ και έχει ένα υπέροχο video clip. Βεβαία το τραγούδι δεν αναφέρετε στην Kate Moss αλλά στο cult porno film The Devil In Miss Jones! Το The Dead Will Walk The Earth φλερτάρει με την σκηνή του shoegaze. Ενώ με το 12λέπτο Origins μοιάζει γραμμένο για να συνοδέψει απαγγελία Βοκκακίου και Δάντη (εξαιρετικό φινάλε). Το Instrumental Mean Affair βουτάει στα βαθιά νερά της acid jazz-funky με έντονα στοιχεία ψυχεδέλειας και ροκ. Τα Mountain Tea Traders και Let The Oracle Speak κλείνουν το μέρος των Κηρυγμάτων (Sermons) δείχνοντας ότι και οι Julies Haircut είναι εν μέρη παιδιά των Radiohead. Τα Λειτουργικά (Liturgy) ανοίγουν με το La Macchina Universale και κλείνουν με το They Came To Me, τα μοναδικά κομμάτια που περιέχουν στοίχους σε αυτό το 2ο μέρος. Τα υπόλοιπα κομμάτια (The Devil In Kate Moss Part II: Exorcism, Hidden Channels Of The Mind, Breakfast With The Lobster και Ceremony) είναι Instrumental. Γενικά το δεύτερο αυτό μέρος είναι πιο κλειστό, πιο πειραματικό, πιο ακατέργαστο και πιο δυσκολοπρόσιτο. Μοιάζει με ένα φανταστικό ταξίδι στην ψυχεδέλεια των Julies Haircut.
Ένα μικρό διαμαντάκι από την γειτονική Ιταλία.

www.myspace.com/julieshaircut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails