Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Τα είκοσι αγαπημένα άλμπουμ του 2009

01. Black Heart Procession – Six
02. The Horrors – Primary Colors
03. Soap and Veils – Lovetune for vacuum
04. The Veils – Sun Gangs
05. The Boy – Please make me dance
06. Archive – Controlling Crowds
07. Dread Astaire – Playstation
08. Julie’s Haircut – Our secret ceremony
09. Arctic Monkeys – Humbug
10. The Last Drive – Heavy Liquid
11. The Prodigy – Invaders must die
12. Devendra Banhart – What will we be
13. Röyksopp – Junior
14. Αρλέτα - Και Πάλι Χαίρετε!
15. Kasabian – West Ryder Pauper Lunatic Asylum
16. The Invisibles – The Invisibles
17. Blend and Mishkin – Sudden Death (A Field Guide To)
18. Danger Mouse and Sparklehorse – Dark Night of the soul
19. Franz Ferdinand – Tonight Franz Ferdinand
20. Flaming Lips – Embryonic


21 Δεκεμβρίου σήμερα, η μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς. Τέτοιες μέρες ανήκουν στους Black Heart Procession.  Ένα γκρουπ για το χειμώνα, για τον θάνατο, την αγάπη και τον πόνο, δηλαδή για την ζωή.
Για το Six τα έχω πει εδώ.










Τους The Horrors τους γνώρισα φέτος και με κέρδισαν. Το Sea Within A Sea το έλιωσα φέτος το καλοκαίρι διαβάζοντας έλληνες χρονογράφους όπως ο Φρέντυ Γερμανός.  Για το Primary Colors τα έχω πει εδώ.











Και η πρώτη τριάδα κλείνει με ένα εξίσου σκοτεινό άλμπουμ από μια 18χρόνη αυστριακή. Μήπως έχω κατάθλιψη...?  Περισσότερα για το Lovetune for vacuum της Anja Plaschg δες εδώ.











Τι να γράψει κανείς για ένα γκρουπ που σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να γίνουν καλτ. Μπορεί να έχουμε και εδώ λίγο μελαγχολία αλλά με χιούμορ. Well-done Veils. Δες και εδώ. 











Ο Αλέξανδρος Βούλγαρής σκηνοθετεί το καλύτερο ελληνικό άλμπουμ για φέτος. Περισσότερα εδώ.













Δεν είναι το καλύτερο άλμπουμ των Archive αλλά συνεχίζουν να ελέγχουν τα πλήθη με το Controlling Crowds. Δες και εδώ.












Οι Dread Astaire έρχονται από την Πιερία, δηλώνουν βάζελοι και φέτος έβγαλάν ένα Playstation που βγάζει rock'n'roll φωτιές. Δες και εδώ.












 Οι Ιταλοί Julie’s Haircut φέτος ασχολήθηκαν με την νουμερολογία, έκαναν τελετές, λειτουργίες,  βρήκαν το διάβολο μέσα στην Kate Moss και τον εξόρκισαν. Τελικά πήραν και ένα βραβείο για το βίντεο κλιπ του Mountain Tea Traders.  
Δες και εδώ.









Οι Arctic Monkeys φέτος κατάφεραν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους Pretty Visitors ότι ήρθαν για να μείνουν. Με την βοήθεια του Josh Homme έβαλαν μπροστά την προπέλα τους έφτιαξαν το εξαιρετικό Humbug.











Οι Last Drive βρήκαν ένα εκρηκτικό μεταλλικό υγρό που αν ψηθεί μετατρέπετε σε μαύρο γάλα, έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και σου δίνει εξωγήινη νοημοσύνη. Το όνομα του Heavy Liquid. Δεν εξηγείται αλλιώς πως μετά από 15 χρόνια απουσίας κατάφεραν να βγάλουν ένα τέτοιο άλμπουμ. Δες και εδώ.  










Το ότι η λίστα είναι καθαρά υποκειμενική δεν χρειάζεται να το πω. Άσε που όλα τα άλμπουμ είναι πολύ φρέσκα για να τα έχει αφομοιώσει κάποιος αρκετά.
Μάλιστα τώρα που την ξαναβλέπω υπάρχουν δυο άλμπουμ που τα έχω αδικήσει. Βγήκαν βεβαία αργά ή/και τα άκουσα λίγες μέρες πριν αρχίσει η μπλογκοβίζιον. Ένα μυαλό έχω και εγώ και αυτό υπολειτουργεί.


Το ιδιότυπο project του David Lynch: Danger Mouse and SparklehorseDark Night of the soul μπήκε τελευταία στιγμή στην λίστα μόλις στην θέση 18. Τώρα είναι πιο ψηλά.











Το νέο άλμπουμ των Flaming Lips: Embryonic είναι στην τελευταία θέση και αυτό γιατί κάνει μια κοιλία στην μέση μεγαλύτερη του Πάγκαλου. Κατά τα άλλα έχει εξαιρετικά ψυχεδελικά τραγούδια και στιγμές που όπως και να το κάνεις θέλουν χρόνο. Και αυτό τώρα θα το έβαζα πιο ψηλά.










Και του χρόνου καλύτερα.
2010 έρχομαι. Ετοιμάσου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails