Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Devendra Banhart - What Will We Be


Με τον καιρό που έχει αυτές τις μέρες τέτοια τραγούδια θέλουμε να ακούμε.
Ο Devendra Banhart είναι ένας αμερικάνος εκκεντρικός τραγουδοποιός και visual artist, που γεννήθηκε στο Houston αλλά μεγάλωσε στην Venezuela και πήγε στην California έφηβος πια, όπου και έμαθε αγγλικά και αργότερα σπούδασε στο San Francisco Art Institute. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 2002 και το What Will We Be είναι το 6ο.
Πέρυσι τέτοιο καιρό, μέσα στο χειμώνα, ανακάλυψα τους Vampire Weekend, φέτος τον Devendra Banhart. Το What Will We Be λειτουργεί όπως ακριβώς και ο ηλιόλουστος καιρός αυτών των ημερών, σαν μια δέσμη ζεστασιάς μέσα στο κρύο. Η δουλειά ενός τραγουδοποιού στις μέρες μας μπορεί να ξενίζει τους Έλληνες, αλλά ως Ιταλίδα έχω μάθει να τους ακούω και να μου αρέσουν. 
Ο Devendra καταφέρνει να ακροβατεί στην εποχή μας μεταξύ διαφόρων ‘παλιομοδίτικων’ μουσικών ειδών όπως Brazilian Tropicalia, glam rock, lounge jazz, Zeppelin-like psychedelia, ’60s folk και lo-fi. Όλα δοσμένα και αναμειγμένα μέσα από την χίπικη ματιά του Devendra και οφείλω να τονίσω ότι τα καταφέρνει επιδέξια. Τελικά ακούς όλο το άλμπουμ με ένα συνεχές χαμόγελο. Το What Will We Be λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό φάρμακο για να σου ανεβάζει την διάθέση. Το λέει εξάλλου και το τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ Cant Help but Smiling. Μαγευτικότατο το Chin Chin & Muck Muck. Αυτό το τραγούδι πρέπει να είναι βαθιά επηρεασμένο από την εποχή που έμενε στην gay γειτονιά του San Francisco The Castro και έκανε τον καλλιτέχνη του δρόμου ενώ και η πρώτη του δουλειά ήταν να τραγουδήσει σε ένα gay γάμο. Ίσως πάλι όχι. Το Rats επίσης είναι από τα κομμάτια που σου μένουν, κυρίως για την Zeppelin-like psychedelia λογική τους, με α-λα Ian Gillan (απο Purple) ουρλιαχτό στο φινάλε. Μου άρεσε το glam 16th And Valencia, αλλά και τα low tempo Angelika, First Song For B, Last Song For B, Maria Leonza και το πρώτο single Baby. Και βέβαια ο δίσκος κλείνει με το reaggae Foolin με χαμόγελο και κλείσιμο ματιού.
Have fun!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails