Λίγα λόγια για την grolla ή καλύτερα την grolla dell'amicizia, ή αλλιώς την coppa dell'amicizia.
Τι είναι; Ένας ξύλινος περιέκτης.
Από που προέρχεται; Από την βορειοδυτική περιοχή της Ιταλίας Vale d’ Aosta. Θα την βρείτε όμως σε άλλες περιοχές των Άλπεων που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας.
Από που βγαίνει το όνομα; Το grolla ετυμολογικά προέρχεται από το αγγλικό grail (δισκοπότηρο) ή το γαλλικό graal (πλατύ και ευρύχωρο πιάτο ή δίσκος). Ορισμένοι θεωρούν ότι η grolla βασίζεται στο μύθο του αγίου δισκοπότηρου και δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πίστευαν ότι το άγιο δισκοπότηρο όντως υπήρξε. Μιλάμε βέβαια για Ιππότες. Όπου amicizia σημαίνει φιλία. Άρα grolla dell'amicizia είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Φιλίας, εξού και έχει συνδεθεί αρκετά με τους Ιππότες αλλά και τις σταυροφορίες.
Πως ετοιμάζετε; Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε ίση ποσότητα καφέ εσπρέσσο και grappa (ή άλλο απόσταγμα στέμφύλων όπως το τσίπουρο). Οι ποσότητες εξαρτούνται από το μέγεθος της grolla αλλά και το πόσα άτομα συμμετέχουν. Επιπλέον προσθέτουμε μια με δυο κουταλιές ζάχαρη για κάθε δόση καφέ, αλλά και ένα ξυλαράκι κανέλα. Κάποιοι προσθέτουν και Génépy (ή άλλο liqueur όπως Grand Marnier). Ζεσταίνουμε το μίγμα, το οποίο ονομάζετε και caffè alla valdostana, καλά πριν το βάλουμε στην grolla. Προσοχή, καλόν είναι ο καφές να είναι ζεστός, να ρίξουμε στο κατσαρολάκι πρώτα τον καφέ, μετά την ζάχαρη, μετά την κανέλα και προς το τέλος τα αλκοολούχα (ε! μην εξατμιστεί και όλο το αλκοόλ). Εμένα με έχουν μάθει να βάζω μαζί με την κανέλα και την φλούδα από ένα πορτοκάλι (όχι πολύ ώριμο). Αφού είναι έτοιμο το μίγμα το ρίχνουμε μέσα την grolla, βρέχουμε το χείλος του κεντρικού στομίου με απόσταγμα και ρίχνουμε ζάχαρη για να κολλήσει. Βάζουμε φωτιά! Περιμένουμε να μυρίσει καραμέλα από την καμένη ζάχαρή (2-3 λεπτά) και κλείνουμε το καπάκι.
Συνήθως αυτός που βάζει το καπάκι, την σηκώνει και πίνει πρώτος από ένα από τα περιφερειακά στόμια. Αφού πιει την περνάει στον διπλανό του, αφού πιει και ο δεύτερος την πέρνα στον τρίτο, αφού πιει ο τρίτος την περνά στον τέταρτο, κτλ. Όταν κλείσει ο κύκλος και επιστρέψει στον πρώτο, αρχίζουμε νέο κύκλο μέχρι να τελειώσει η grolla.
Με το που σηκώσουμε την grolla δεν πρέπει να την ακουμπήσουμε πάλι στο τραπέζι, μέχρις ότου τελειώσει το περιεχόμενο. Αν κάποιός την ακουμπήσει κάπου ή του πέσει ‘σπάει’ η φίλια που δένει τους συμμετέχοντες.
Πίνουμε grolla το χειμώνα όταν κάνει κρύο και όχι καλοκαιριάτικα όπως κάνουν ορισμένοι με το ρακόμελο.
‘Περισσότερες γυναίκες’ = ‘περισσότερο ζάχαρη’ και όχι ‘λιγότερο αλκοόλ’
(και ο νοών νοείτω!)
Η grolla δεν είναι σφηνάκι, με κάλμα.
1 σχόλιο:
kai pou 8a broume mi grolla?
Δημοσίευση σχολίου