Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Όβηλος λευκός
Ένας μεγάλο οίνος από την Βιβλία Χώρα.
Ενώ πολλοί περίμεναν να δοκιμάσουν με ανυπομονησία τα νέα οινικά πονήματα των οινολόγων Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή από τον οινοποιείο τους στην Νότιο Αφρική τα λιμνάζοντα νερά στον οινικό κόσμο της πατρίδας μας ταράζει (ή μάλλον συνεχίζει να ταράζει) ένας οίνος τους από το οινοποιείο τους στην Καβάλα, Βιβλια Χώρα.
Αναφέρομαι στον λευκό Όβηλο 2008, όπου συνδυάζει μια ελληνική (Ασύρτικο 50 %) με μια ξένη (Semillon 50 %) ποικιλία. Ο Όβηλος Λευκός παράγεται στην πλαγίες του Παγγαίου Όρους στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Όπως είναι γνωστό από το Ασύρτικο παράγονται τα εξαιρετικά Vinsanto (Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι) στην Σαντορίνη και από το Semillon τα ποια ακριβά κρασιά στον κόσμο, τα Sauternes (Sémillon, Sauvignon Blanc και Muscadelle). Βέβαια Vinsanto και Sauternes είναι γλυκοί οίνοι ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα λευκό ξηρό οίνο.
Αρχικά θα πρέπει να πω ότι το Semillon καλύπτει ολίγον τι το Ασύρτικο αφού στην μύτη κυριαρχεί το σπαράγγι, τα άνθη λεμονιάς και το ζαμπόν ενώ όποιες νότες εσπεριδοειδών βρίσκονται σε δεύτερο επίπεδο μαζί με αρώματα που μαρτυρούν μια ντελικάτη και ‘παλαιομοδίτικη’ (και όχι νεοκοσμίτικη που διάβασα) χρήση ξύλου.
Στο στόμα ο Όβηλος είναι πληθωρικός, με ισορροπία και νεύρο. Το χαρακτηρίζουν η τραγανή οξύτητα και η λιπαρότητα που δίνουν μια ένα ωραίο γευστικά δομημένο αποτέλεσμα, αρμονικό και πλούσιο. Έχει μακρά επίγευση.
Μπορείτε να το ανοίξετε φρέσκο αν και προτείνω να περιμένετε ένα χρόνο. Το 2007 τώρα είναι ‘μπόμπα’!!!
Συνδύασε το με λιπαρά ψάρια, χοιρινό ή κοτόπουλο.
Τιμή στην κάβα 16-19 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails