Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Archive - Controlling Crowds


Οι Archive είναι παλιοί γνωστοί που ναι μεν προέρχονται από την trip hop σκηνή του Λονδίνου (δεν υπάρχει μόνο Bristol στην Μεγάλη Βρετανία) αλλά πάντα κατάφερναν να προσθέσουν γερές δόσεις jazz, rap, rock, progressive rock, ambient και electronica στην μουσική τους. Σε αυτά τα μονοπάτια κινείται και το Controlling Crowds.

Το Controlling Crowds ανοίγει με το ομώνυμο τραγούδι, ένα 10λέπτο επικό αριστούργημα, μίγμα ambient και electronica, με pop και trip hop πινελιές. Το εξαιρετικό Bullets είναι και το πρώτο single του album, φτιαγμένο για να το λατρέψεις από την πρώτη στιγμή και με πολύ δυναμικό τελείωμα. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του 2009. Το Words on Sings είναι ένα ατμοσφαιρικό τραγούδι με καθαρά και ήρεμα φωνητικά, και με το πιάνο να έχει πρωταρχικό ρόλο στο να κατεβάζει τους ρυθμούς όταν αυτοί πάνε να ξεφύγουν. Το Dangervisit είναι ένα ονειρικό κομμάτι 7μίση λεπτών που αρχίζει με multiple synthesizers, συνεχίζει με δυναμικό κιθαριστικό ριφάκι μετά τα μισά και πλούσια τύμπανα, ενώ στο τέλος επιστρέφει η ηρεμία (τυπικό post-rock). Με το Quiet Time και κυρίως λόγο του ράπερ Rosko επιστρέφουμε στο Londinium. Στο πάνω από 9 λέπτα Collapse/Collide ξεχωρίζουν τα φωνητικά της Maria Q, αλλά η μεγάλη του διάρκεια μάλλον κουράζει. Στο Bastardised Ink οι Archive παρουσιάζουν νέο ήχο, για αυτούς, δένοντας τον Rosko με την Maria Q, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Το Whole μοιάζει να έχει βγει από δίσκο των Massive Attack τις αρχές του 90. Τα υπόλοιπα τραγούδια ακούγονται αδιάφορα και μάλλον γρήγορα θα ξεχαστούν.

Αν ήταν ένα ΕΡ με τα μισά κομμάτια θα μιλάμε για αριστούργημα. Παρόλα αυτά σίγουρα πρόκειται για ένα από τα album της χρονιάς που κρατάω.

myspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails