Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Spam

Όλοι γνωρίζουμε ότι με την λέξη Spam εννοούμε την μαζική αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του Διαδικτύου χωρίς αυτοί να το επιθυμούν και χωρίς να έχουν συνειδητά προκαλέσει την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα.
Είναι δηλαδή κάτι το ανεπιθύμητο. Αναφέρεται ότι το φαινόμενο άρχισέ το 1864 στην Βόρια Αμερική όπου η ιδιωτική εταιρία τηλέγραφου επέτρεψε την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων σε πολλούς προορισμούς μέσα από το δίκτυο της. Γεγονός που άργησε πολλά (αλλά πάρα πολλά) χρόνια να γίνει στην Ευρώπη αφού η τηλεγραφοι ήταν υπό τον έλεγχο των κρατικών ταχυδρομείων.
Αλλά από που βγαίνει η λέξη Spam;
Το 1970 οι Monty Python παρουσιάζουν στο τηλεοπτικό Flying Circus το σκετσάκι τους SPAM. Όπως βλέπεται στο βίντεο το σκετς αναφέρεται σε ένα φτωχό εστιατόριο όπου σερβίρει φαγητά που όλα περιλαμβάνουν Spam. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Αγγλία είναι αποδυναμωμένη, φτωχή και προσπαθεί να ανασυνταχτεί οικονομικά. Στην αγορά υπάρχει υπερπληθώρα κονσερβών κρέατος και κονσερβοποιημένων προϊόντων που έχουν κρέας, κυρίως κρέας από την Αργεντινή. Όχι, το χέρι του Θεού δεν έβαζε γκολ ακόμα. Για τις φτωχότερες και μεσαίες οικονομικά τάξεις της Αγγλίας αυτές οι κονσέρβες κρέατος ήταν το μοναδικό προϊόν κρέατος που μπορούσαν να αγοράσουν. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτής της χαμηλής ποιοτικά και άνοστης τροφής, άρα να τη βαρεθούν, να τη μισήσουν, να τη θεωρήσουν ανεπιθύμητη και μετά το πέρας αυτής της περιόδου να μην θέλουν να τη θυμούνται, να την ξαναδούν ή να ακούσουν κάτι για αυτή. Αυτή η ανεπιθύμητη τροφή, δηλαδή το κρέας σε κονσέρβα, στα αγγλικά ονομάζετε Spam. Στα ελληνικά έμαθα ότι οι άντρες που έχουν πάει στρατό ονομάζουν τις κονσέρβες κρέατος Γκοτζίλα, ίσως γιατί και γι αυτούς δεν είναι κάτι το επιθυμητό.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους Monty Python, και βασισμένοι σε αυτό το σκετς, κάποιοι αποφάσισαν να ονομάσουν τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα Spam.
Ορισμένες διαφημιστικές εταιρίες μάλιστα, αποφάσισαν να κυριολεκτήσουν, χρησιμοποιώντας τα Spam για να διαφημίσουν «νέα είδη» κρέατος, για την αύξηση του πέους ή των βυζιών, για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα (άλλα και όχι απαραίτητα αντίστοιχα).
Γι όσους λοιπόν ψάχνουν μια ελληνική λέξη για το Spam και δυσκολεύονται, η απάντηση είναι Γκοτζίλα!

1 σχόλιο:

blackpig είπε...

ποιος Μπαμπινιωτης!

Related Posts with Thumbnails