Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Gonja Sufi - A Sufi and a Killer

Δεν ξέρω αν ο Gonja Sufi είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε την warp records πριν από 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ο Gonja Sufi υπάρχει. Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε η σύνηθες προώθηση για τον δίσκο του A Sufi and a Killer. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σχεδόν όλος ο μουσικός ιντερνετικός κόσμος μιλά για τον δίσκο του από το καλοκαίρι. Και μάλιστα όχι άδικα.
Το Sufi and a Killer είναι ένα unisex μουσικό υβρίδιο. Δεν μπορείς να το κατατάξεις πουθενά, ενώ παράλληλα μπορείς να το κατατάξεις και παντού! Είναι ανατολίτικο και δυτικό ταυτόχρονα. Ποπ και αλτερνατιβ ταυτόχρονα. Φολκ, κιτς και μεταμοντέρνο ταυτόχρονα. Φρέσκο και παλιό ταυτόχρονα. Μελωδικό, σόουλ, μπλούζ, ροκ, ψυχεδελικό, ηλεκτρονικό ταυτόχρονα. Καουμπόης και Ινδιάνος ταυτόχρονα. Και πάνω από όλα εξωπραγματικό, σουρεαλιστικό, συναισθηματικό, μαγευτικό και μυστικιστικό. Δεν εισάγει σίγουρα κάποια καινούργια γραφή ή κάποια καινούργια τεχνοτροπία.
Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες που το ακούω σχεδόν καθημερινά κάτι με τραβά να το ακούω συνεχώς αλλά δεν βρίσκω τι.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το όνομα του είναι Sumach (αγαπημένο αρωματικό φυτό του πατέρα του), μένει στην έρημο Mojave (κοντά στο Las Vegas), λατρεύει την yoga, είναι παραγωγός των Flying Lotus και όχι μόνο. Είναι μουσουλμάνος και η μουσική τον κρατά μακριά από το να γίνει «επικίνδυνος» άνθρωπός, εξ ου και ο τίτλος A Sufi and a Killer (Sufi είναι ένα είδος μουσουλμάνου μυστικιστή μοναχού).
Για όσους βρουν αρκετά ελληνικά στοιχεία, επιπέδου σκυλάδικου, να θυμίσω ότι πολλές μεγάλες επιτυχίες των δεκαετιών 60-70 είναι «βασισμένες» σε ινδικά τραγούδια του Bollywood και σε παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολής (κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια αφού...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails