Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Η ζωή του Π


Φέτος η χρόνια μου άρχισε κινηματογραφικά και άρχισε και με καλές ταινίες.
Η πρώτη ταινία που είδα είναι 'Η ζωή του Π'. Μάλιστα την γράφω με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις εταιρίες διανομής στην Ελλάδα. Το γράμμα 'π' είναι ελληνικό δεν έχει νόημα η προσθήκη του 'ι'.
Ο ταιβανός Αν Λι δεν ανήκει στους αγαπημένους μου αλλά πάντα βλέπω τα φιλμ του ευχάριστα. Ενώ δεν έχει γυρίσει κάποιο αριστούργημα δύσκολα μπορώ να πω μια ταινία του κακή. Η κορυφαία του στιγμή παραμένει πάντα το Τίγρης και Δράκος (για μένα).
Η ζωή του Π, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, πορεύεται ανάμεσα σε δύο επίπεδα. Μπορεί να επίπεδα να μην είναι πολλά, άλλα ο Αν λι καταφέρνει να μην ακροβατεί ανάμεσα του.
Η ιστορία της ταινίας έχει ως εξής: Ο Piscine Molitor `Pi` Patel είναι ένα 16χρονο αγόρι, γιος ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου. Σαν μικρό αγόρι ψάχνεται, χάνεται και χορεύει μεταξύ όλων των θρησκειών που γνωρίζει. Μια μέρα, όλη η οικογένεια μαζί με πλήθος ζώων επιβιβάζονται σε ένα πλοίο με προορισμό τον Καναδά, προκειμένου να χτίσουν μια νέα ζωή. Στην πορεία, το πλοίο βυθίζεται και ο Π σώζεται σε μια βάρκα στην μέση του Ειρηνικού ωκεανού, μαζί με μια ύαινα, έναν ουρακοτάγκο, μία ζέβρα και μια τίγρη της Βεγγάλης. 
Το ταξίδι αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την άποψη του ότι όλες οι θρησκείες είναι αληθινές και σωστές. Αυτό γιατί πολύ απλά όλες οι θρησκείες είναι φτιαγμένες από ανθρώπους για ανθρώπους. Είναι η ζωή του Π μια θρησκευτική ταινία; όχι! Η ζωή του Π είναι μια φιλοσοφική ταινία για όλη την οικογένεια και για κάθε οικογένεια στoν πλανήτη γη. 
Ο Αν Λι για να τα κάνει όλα αυτά χρησιμοποιεί μια σειρά από αναδρομές στο παρελθόν και πολλά εφέ. Τα εφέ αν και είναι παρά πολλά δεν είναι υπερβολικά σε καμία περίπτωση. Ο Αν Λι τα χρησιμοποιεί με μαεστρία και μέτρο!
Άλλη μια ταινία για την μέρα του Χριστουγέννων γεννήθηκε (για την τβ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails