Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

PJ Harvey - Let England Shake

     Η Πόλυ Τζέιν επιστρέφει με το 8ο άλμπουμ της και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το πιο άσχημο εξώφυλλο δισκού (ever). Ειλικρινά είναι τοσό κοκάγουστό που με κάνει να πιστεύω ότι το κάνει επίτηδες. Ισώς να θέλει να πάει κόντρα στην επόχη του περιτυλίγματος, στην επόχη που αγοράζουμε συσκευασίες και όχι προϊόντα, για να καλύψουμε την ανάγκη μας για ανακύκλωση (τα έχω πει εδώ). Γράφω «έπιτηδες» γιατί το προϊόν που βρίσκετε πίσω από το εξώφυλλο είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ (μεστωμένα λόγια).

     Η PJ Harvey στο let england shake ντύνεται Μπουμπουλίνα και τα βάζει με τους πάντες, τα πάντα και κυρίως τις πολιτικές που διατάζουν πολέμους και τον ΟΗΕ που κάνει τα στραβά μάτια.
Το πρώτο τραγούδι, και όμοτιτλο του Let England Shake, έχει σαν σαμπλινγ το Istanbul (Not Constantinople) και αναφέρεται στην Συμμαχική Μάχη της Καλλίπολης, μια βρετανική/αυστραλέζικη/νεοζηλανδεζικη αποτυχημένη εκστρατεία για την κατάληψης της Κωνσταντινούπολης στον 1Ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι στίχοι αρχίζουν με το «The West's asleep, Let England Shake», και στην ζωντανή εκδοχή του τραγουδίου η PJ με το τέλος του τραγουδιου αναφωνει «Yoυ cann’t go back to Constantinople».
     Αναφόρες σε επετακτικούς πολεμούς βρίσκονται διάσπαρτοι σ’ όλο το άλμπουμ, ενώ αρκετοί στίχοι είναι επηρεασμένοι και από μαρτυρίες πολιτών και στρατιωτών από τους πρόσφατούς πολέμους στο Ιρακ και το Αφγανισταν.

     Στο πρώτο single του άλμπουμ, The Words That Maketh Murder, βάζει όλό το μαύρο χιούμορ της και βγάζει την γλώσσα της στο ΟΗΕ δηλώνοντας πόσο αδιανόητο (και ανόητο) είναι να αναζητεις την ειρήνη μέσα από τον διεθνή οργανισμό, αναρωτώμενη:
"What if I take my problems to the United Nations?"
Αν σου θυμίζει κάτι, έχει πάρει sampling από το Summertime Blues.

Οσό αναφορά την μουσική πλευρά του let england shake, και εδώ δεν πάμε πίσω. Γνήσια Polly Jean Harvey. Αγγλική φολκ, ροκ, ροκ εν ρολ, ροκ-ποπ…
Related Posts with Thumbnails