Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ανταπόκριση από το μέλλον

Το μεγαλύτερο και πιο επικερδές δικαστήριο της χώρας περνά δύσκολές στιγμές. Η μετοχή του Αρείου Πάγου τις τελευταίες μέρες έχει κατρακυλήσει και το βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο. Αυτή η συγκυρία έχει παρασύρει τόσο τις μετοχές των ΜΜΕ και των τραπεζών, αλλά κυρίως τις μετοχές του δικαστικού κλάδου.
Στην χτεσινή του συνέντευξη τύπου ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αντρέας Βγενόπουλος προσπάθησε να εξηγήσει τα αίτια της καταστροφής και να προτείνει λύσεις.

«Όταν δόθηκε η ευκαιρία στα δικαστήρια να γίνουν πιο ευέλικτα και οικονομικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση, πριν από 10 χρόνια είχα ένα όραμα. Γι’ αυτό το λόγο και αποφάσισα να επενδύσω στον Άρειο Πάγο. Κάνεις δεν μπορούσε να σκεφτεί στις 16 Οκτωβρίου 1834, όταν ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα, ότι θα μπορούσε να γίνει η πιο επικερδής Ευρωπαϊκή εταιρία μετά από σχεδόν δυο αιώνες. Η οικονομική κρίση του 2010 έδωσε την δυνατότητα, που μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν, στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, να πάρει μια σοφή απόφαση. Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν τρία χρόνια δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Να σας θυμίσω ότι τα όποια σκληρά μέτρα η κυβέρνηση είχε πάρει μέχρι τότε, με την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν είχαν καταφέρει παρά να κρατήσουν την ανεργία λίγο κάτω από το 30%, το έλλειμμα στο 22% και την ανάπτυξη στο -11%. Το Ελληνικό χρηματιστήριο είχε καταρρεύσει.»

«Τότε και λίγους μήνες πριν τις εκλογές που έδειχναν ότι το Πασόκ θα κινδύνευε να μην μπει καν στην βουλή, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει την μεγάλη απόφαση και να ακολουθήσει την εξαιρετική ιδέα του Άγγελου Φιλιππίδη. Όλα πήγαν καλά, η Ελλάδα σώθηκε, το Πασόκ κέρδισε και πάλι τις εκλογές, ο Άγγελος Φιλιππίδης έγινε ο πιο επιτυχημένος υπουργός των οικονομικών και σε 5 χρόνια μπήκαμε στους G8.»

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που ιδιωτικοποίησε τα δικαστήρια. Τότε ήταν που αγόρασα τον Άρειο Πάγο. Έφερα στον Άρειο Πάγο τους καλύτερους νομικούς, τους καλύτερους δικηγόρους, στους καλύτερους οικονομολόγους, τους καλύτερους στην διοίκηση επιχειρήσεων. Μπορεί οι μισθοί που είχαμε να ήταν χαμηλότεροι από πριν, αλλά με τα μπόνους όσοι δούλευαν σωστά και μεθοδικά έπαιρναν τους υψηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και καταφέραμε να έρθουν σ’ εμάς οι κορυφαίοι. Από εκεί και πέρα όλες οι υποθέσεις άρχισαν να βγαίνουν σε ελάχιστους χρόνους. Όταν θέτεις όρια χρόνου και επιβραβεύεις οικονομικά τους καλύτερους εργαζομένους, δηλαδή αυτούς που πετυχαίνουν τους στόχους της επιχείρησης, δεν μπορεί παρά να έχεις επιτυχία. Η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποτινάξει από πάνω της τον κρατισμό. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκάν κατακόρυφα. Ελάχιστοι περίμεναν μια τέτοια κούρσα ανάπτυξης.»

«Ορισμένοι κακοντρεχείς που δεν θέλουν η Ελλάδα να προοδεύσει, βιάστηκαν να με κατηγορήσουν ότι παγίδευσα τους δικαστικούς ώστε να υπηρετούν το Χρηματιστηριο και να φροντίζουν την ευημερία του μεσώ των αποφάσεων τους. Μέγα ψεύδος. Ποτέ δεν υπαγόρευσα αποφάσεις. Το χρηματιστήριο είναι ένας ναός της δημοκρατίας. Όσοι εργάζονται για αυτό και σε αυτό είναι ελεύθεροι να πράξουν αυτοβούλως για το καλό του Χρηματιστηρίου, άρα και των ιδίων. Αρκεί το χρηματιστήριο να διατηρεί την ευημερία του.»

«Είμαι κάλος χριστιανός ξέρεται και βλέπω ότι η εκκλησία έχει πολλά κοινά με το χρηματιστήριο. Προστατεύει του πιστούς του αρκεί οι πιστοί σαν καλοί χριστιανοί να προστατεύουν την εκκλησία τους και τους ομόθρησκους της. Ο καθένας μπορεί να έρθει κάτω από την ομπρέλα του χρηματιστηρίου και να σωθεί. Επαναλαμβάνω όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει, όποιος μπαίνει στους κόλπους της εκλλησίας του χρηματιστηρίου, να πιστεύει τους νόμους τις αγοράς απολύτα, να τους τιρει και να προστατεύει τους «ομόθρησκους» του.»

Ο Αντρέας Βγενόπουλος δεν σταμάτησε μόνο στην αντιπαράθεση των μέχρι τώρα δεδομένων και γεγονότων, άλλα πρότεινε και λύση για να βγούμε από το πάρον αδιέξοδό:
«Από τότε κύλησε πολύ καιρό στο αυλάκι. Πλέον παρόμοιες πρακτικές ακολουθούν οι περισσότερες χώρες. Πρώτη χώρα που μας μιμίθηκε ήταν η Ιταλία του Μπερλουσκόνι. Την επόχη εκείνη ο τέως προθυπουργός της γειτονικης χώρας και νυν μεγάλος πορνοστάρ είχε προβλήματα με δικαστικους που ατίμαζαν το δικαστικό ιταλικό σώμα, και με αυτή του την κίνηση κατάφερε και να βοηθήσει την ιταλική οικονομία και τα δικαστικά κτυπήματα κάτω από την μέση. Τελεύταία χώρα που ακολούθησε το παραδειγμά μας ήταν η Γερμάνια που τόσο είχε κατακρίνει αυτή την αποφασή μας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα μας το πλεονέκτημα της. Οι πολιτικοί αντί να το αντιλήφθούν νώρις και να δράσουν γρήγορα, αδράνησαν. Μέγα λάθος! Αυτό έφερε και πάλι την χώρα μας να τρέχει πάλι πίσω από τις εξελίξεις. Αυτό έφερε την χώρα μας και πάλι βαθία μέσα στην οικονομική κρίση.
Σημερά που βρισκόμαστε σε μία νεα κρίση, και πάλι η λυσή μπορεί να δοθεί μέσα από το χρηματιστήριο.
Τα κόμματα είναι μέρος του οικομομικού συστήματος εδώ και δεκαετίες. Νομοθετούν, καταρτίζουν τους προυπολογισμούς του κράτους, διαχηρίζονται τους φόρους και κινούν κατα μεγάλο μερος την οικονομία του κράτους.
Ηρθέ λοιπόν η ώρα τα κόμματα να μπουν στο χρηματιστήριο. Να πιστέψουν ακόμα πιο βαθιά σ’αύτο, να τηρούν τους νόμους του, να το προστατεύουν ακόμα περισσότερο και να φροντίζουν όσουν θέλουν το καλό του.
Αυτό θα μπορέσει να μας βγάλει από την νέα κρίση και το συστημά μας να γίνει άκομα πιο δημοκράτικο και συμμετοχικό. Επιτέλους οι πολίτες θα μπορόυν να συμμέτεχουν ανεργά και άμεσα στους δημοκρατικούς δεσμούς της κυβέρνησης.
Η πρόταση μου είναι απλή, αμεσά εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Θα είναι η πιο δημοκρατική στροφή που έγινε στην πατρίδα μας από το 1974. Θα αποτελέσει την μεγαλήτερη επανάσταση μετά το 1821. Η αλλαγή που προτείνω θα επαναφέρει την ευημερία που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails