Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Μια κασέτα για το 2009

















Θυμάμαι ως παίδι στις διακοπές του καλοκαιριού και των Χριστουγέννων μου άρεσε να φτιάχνω κασέτες. Οι καλοκαιρινές ήταν πιο ανέμελες και τις περισσότερες τις έχω χάσει. Αυτές που έφτιαχνα στο τέλος κάθε χρόνιας ήταν σημαντικές γιατί έπρεπε να περιέχουν τα αγαπημένα μου τραγούδια από την χρόνια που τελείωνε. Έγραφα πάνω την χρόνια με μεγάλους και έντόνους αριθμούς. Για μια περίοδο τις ονόμαζα maestras illusion και την χρονιά. Χώριζα τα κομμάτια σε κατηγορίες, αφού θα έπρεπε η κασέτα να περιέχεί σχεδόν όλα τα είδη μουσικής, και πρόσεχα ώστε το τελευταίο κομμάτι κάθε πλευράς να μην κόβεται ή να κόβεται για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μην επηρεάζεται το τραγούδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, όσο και να μου άρεσαν, έπρεπε να κοπούν, ώστε να χωρέσουν όσο δυνατόν περισσότερα. Μετά από χρόνια λέω να το ξαναπροσπαθήσω, τουλάχιστον θεωρητικά, και να φτιάξω μια 90άρα για την χρόνια που τελειώνει και να την ονομάσω  maestras illusion 2009!   

Το πρώτο μέρος πρέπει να είναι pop και το πρώτο τραγούδι πολύ δυνατό.
Pop (σε διάφορες μορφές)
  1. Vieni a vivere – Dente (3.18)
  2. Μεγάλωσα – Χάρις Αλέξιου (6.57)
  3. Το χρώμα του ήλιου - Κ. Βήτα (5.38)
  4. Χόρεψε με – Αρλέτα (2.35)
  5. Crystallized – The XX (3.22)
  6. Berlin – Film (5.51)
Αρχή λοιπόν με καθαρή, ρομαντική και τίμια pop από την Βενετία, μετά παίρνουμε το καράβι για την Αθήνα για να συναντήσουμε το μοναδικό εξαιρετικό τραγούδι του νέου πολυδιαφημισμένου άλμπουμ της Χαρούλας, άλλο ένα εσωτερικό τραγούδι του κ βήτα και ένα από τα μικρά διαμάντια του νέου άλμπουμ της Αρλέτας. Παίρνουμε το αεροπλάνο για Αγγλία για την αγγελική μουσική των The XX και επιστροφή στην Αθήνα διαμέσου Βερολίνου.
Συνέχεια με λυρικότητα της post-rock και άλλα συμπαρομαρτούντα
  1. Sit down by the fireThe Veils (3.48)
  2. Sea within a sea - The Horrors (7.58)
  3. Watching the Planets – The Flaming lips ft Karen O (5.16)
  4. Spiracle - Soap and Skin (2.48)
Εδώ βάζω τρία τραγούδια που ‘στοίχειωσαν΄ το mp3 player μου αυτό το καλοκαίρι (Sit down by the fire, Sea within a sea και Spiracle) και το τραγούδι με το καλύτερο video clip για φέτος.
Πρώτη μεριά τέλος και πάμε στην δεύτερη.
Αρχή με rock
  1. Glass of broken dreams - The Last Drive (4.40)
  2. The Devil in Kate Moss - Julie's Haircut (4.56)
  3. Pretty visitorsArctic Monkeys (3.40)
  4. Coltiverò l’ortica - Il pandel Diavolo (3.22)
  5. Time for shoppingDid (3.04)
Αρχή με rock n roll διαθέσεις που άργησαν 15 χρόνια αλλά ευτυχώς ήρθαν, μετά ένα electro-rock τραγούδι γραμμένο για μια super pornostar των 70ς (και όχι για την Kate Moss), έπειτα με τους Arctic Monkeys μεταμφιεσμένους σε Merlyn Manson (ή και το αντίθετο), ξανά rock n roll γιατί έτσι μας αρέσει και τέλος πάμε για ψώνια και για χορό, αφού κάθε κασέτα που σέβεται τον εαυτό της στο τέλος έχει dance κομμάτια.  
Επομένως τέλος με pure electronica.
  1. Happy Up Here - Röyksopp (2.43)
  2. Δως μου αυτή τη γεύση - Κ. Βήτα (La Posse Mix) (4.30)
  3. The girl – Animal collective (5.45)
  4. Invaders must die - Prodigy (4.55)
  5. Φοβίζω τον εχθρό – The boy (2.42)
  6. Surf Solar - Fuck Buttons (3.41)
Με λίγο από όλα βέβαια. Δυο συγκροτήματα που έδωσαν εξετάσεις την δεκαετία που τελειώνει, πέρασαν με άριστα και περιμένω να συγκλονίσουν την επόμενη δεκαετία (Fuck Buttons και Röyksopp). Ένα γκρουπ μύθο από τα 90ς (Prodigy). Τον μαθητή The boy και τον δάσκαλο Κ. Βήτα, αλλά και ένα υπερτιμημένο γκρουπ.
Το πιο αστείο από όλα βεβαία ήταν ότι άλλα τραγούδια τα είχα σε βινύλιο, αλλά σε cd, άλλα σε κασέτα και άλλα γραμμένα από το ραδιόφωνο. Άντε τώρα να τα συνδυάσεις όλα τα συστήματα για να φτιάξεις μια κασέτα. Μπορεί να διαρκούσε 90 ή 60 λεπτά αλλά η προετοιμασία της απαιτούσε μέρες. Έκανες ανταλλαγές με τους φίλους/φίλες σου και ήταν τιμή σου να σου ζήταγαν να την αντιγράψουν. Η μεγαλύτερη τιμή βέβαια ήταν, στις σχολικές εκδρομές με λεωφορείο, να δεχτούν οι συμμαθητές σου να δόσεις την κασέτα στον οδηγό, να ακουστεί ολόκληρη και να ζητήσουν να την ξανακούσουν στον γυρισμό...

1 σχόλιο:

la maestra είπε...

όπου υπερτιμημένο γκρουπ οι Animal collective

Related Posts with Thumbnails