Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

La Morra

Και τώρα τι; 
Τι έπεται μετά το Κορίοπολις; 
Κακά τα ψέματα, η Ιταλία έδειξε το δρόμο πριν από μερικά χρόνια με το Καλτσίοπολις. Έριξε μεγάλες όμαδες κατηγορία ή κατηγορίες, προχώρησε σε αφαίρεση βαθμών αλλά και τίτλων. Ο κόσμος αηδίασε με το ποδόσφαιρο και άρχισε να ψάχνει άλλα αθλήματα για να εκτονωθεί. Κάπού στον βορά της Ιταλίας ξαναθυμήθηκαν ένα παλιό παιχνίδι που ονομάζεται La Morra. Κάτι σαν το Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί αλλά για μεγάλους. Αν αποφασίσεις να παίξεις φόρεσαι τα πιο ατσαλένια νεύρα σου, παρατηρητικότητα, την καλύτερη σου μνήμη, την πιο δυνατή φωνή σου και το πιο βλοσυρό σου βλέμμα. 
Οι κανόνες είναι απλοί. Άντι για ένα από τα σύμβολα του Πέτρα-Ψαλίδι-Χάρτι ο κάθε παίχτης με τα δάκτυλα του σχηματίζει έναν αρίθμο από το ένα μέχρι το πέντε (δεν έχει μηδέν). Παράλληλα δηλώνει φωνάζοντας ποιο πιστεύει ότι θα είναι το άθροισμα των δικό του δακτύλων και του αντιπάλου (από το ένα μέχρι το δέκα). Καθέ φωρά παίζουν μόνο δύο παίχτες, άκομα και όταν παίζουν σε ζευγάρια. Είναι σημαντικό να φωνάζεις δυνατά τον αριθμό ώστε η κραυγή σου να φοβίσει τον αντίπαλο και να τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί. 
Οι ρίζες του παιχνιδιού βρίσκονται κάπου στην  αρχαία Αίγυπτο και για πολλά χρόνια αποτελούσε απογορευμένο παιχνίδι λόγω των μεγάλων καυγάδων που προκαλούσε μεταξύ των παιχτών και του παράνομου στοιχήματος.
Βέβαια μην περιμένεις να μάθεις να μετράς στα ιταλικά βλέποντας μια παρτίδα, αφού συνήθως οι παίχτες έχουν την τάση να γλωσσοπλάθουν. Έτσι το τέσσερα (κουάτρο στα ιταλικά) μπορεί να γίνει "κατρίνα", το τρία (τρε στα ιταλικά) μπορεί να γίνει "τρέντο-μαλέ", και το δέκα να γίνει "τουτα λα βόλιο" (όλα τα θέλω).
Τα ζευγάρια που βλέπεις στο βίντεο να παίζουν είναι από τα πιο γνωστά και καλά να κάνεις να μην βάλεις στοίχημα μαζί τους αλλά να απλά να τους ζητήσεις αυτόγραφο αν πότε τους δεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails