Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εβραίος versus Ναπολιτάνου

Ο Ριν είναι ένας εβραίος που είχε μετακομίσει πρόσφατα στην βόρια Ιταλία και ψάχνει αυτοκίνητο για να αγοράσει. Εννοείται μεταχειρισμένο και ει δυνατό δωρεάν. Επείδη το δωρεάν έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία, το είχε ρίξει στα παζάρια. Με τα πολλά βρίσκει μια τύπισσα, σε μια πόλη περιπού 200 Χλμ μακρία από την πολή διαμονής του, που του πουλά ένα αυτοκίνητο 7ετίας σε καλή κατάσταση (δηλαδή παλιατζούρα για την Ιταλία).

Ερχέται λοιπόν η σειρά να μπλέξει με την ιταλική γραφιοκρατία και νομοθεσία. Τον φοβίζουν μερικοί και αποφασίζει ότι για να μεταφέρει το αυτοκίνητο από την πολή της τύπισσας στην πολή του, πρέπει να έχει οπωσδήποτε ασφάλεια.

Οτάν φτάνει την τιμή έκει που θέλει (ή καλύτερα έκει που μπόρεσαι), ζητά από την τύπισσα να κάνουν την αγοραπωλησία μέτα από ένα μήνα γιατί θέλει να πάει για ένα μήνα στο Ισραήλ.

Ανεπιτυχώς.

Σ’ αυτό το σημείο γνωρίζει τον Ευγένιο, έναν ιταλό ασφαλιστή με ρίζες από την Ναπολή που ζει πολλά χρόνια στον βορά και τα νοπολετανικά του ένστικτα έχουν ατονίσει. Ενστικτά που ο Ριν καταφέρνει με τα πολλά να ξυπνίσει στην προσπάθεια του να πληρώσει όσο το δυνατό λιγότερο, όταν του ζητά:
«Οκ ρε φιλαράκι, άλλα πρώτα θέλω να μου κάνεις ένα συμβόλαιο για 3 μέρες, να φέρω το αυτοκίνητο στο σπίτι μου, να το οδηγήσω για 3 μέρες, και όταν γυρίσω από το Ισραήλ θα αγοράσω το ετήσιο συμβόλαιο.»
Ο Ευγένιος μεταμορφώνεται σε τυπικότατο ναπολετάνο και τον πείθει να κάνει ένα συμβόλαιο για τρείς μήνες στην μισή τιμή του ετήσιου πριν καλά-καλά αγοράσει το αυτοκίνητο...

Πάει χαρούμενος ο Ριν να αγοράσει το αυτοκίνητο, έχοντας ήδη την ασφάλεια, κάτι σκαλώνει γραφιοκρατικώς, γιατί λείπει ένα χάρτι και δεν καταφέρνει να αγοράσει το αυτοκίνητο (δεν είναι τυχαίο το ούνα φάτσα, ούνα ράτσα). Του μένει όμως η ασφάλεια για ένα αυτοκίνητο που δεν έχει (!!!!!!!!!!!!!), και φεύγει με το κεφάλι κατεβασμένο και ηττημένος για το Ισραήλ σκεφτόμενος πως θα βρει λύση για να εκδικηθεί τον Ευγένιο και να πάρει τα χρηματά του πίσω πολλαπλάσια.

Θα βρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails