Είναι κάπως βαρύ βιβλίο.
Αν θες να το παίρνεις για να διαβάζεις κάτι στο Μετρό ενώ πας στην δουλειά, πριν το αρχίσεις να κανείς 2-3 μήνες γυμναστήριο τουλάχιστον 2 ώρες την μέρα. Αν θές να διαβάζεις στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς, ετοιμάσου για ρυνοπλαστική.
Η Ναόμι Κλάιν, γράφει ένα βιβλίο τόσο φρέσκο όσο και ξεπερασμένο (για την Ελλάδα). Αναφέρεται στο κοντινό παρελθόν «μακρινών» χωρών που ίσως να εξηγούν το δικό μας σήμερα. Σε βοηθά να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια (ή καλύτερα τα τελευταία 20 χρόνια) και τι αρχίζει να συμβαίνει στην Ιταλία τώρα. Χωρίς να αναφέρεται στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Το Δόγμα του Σοκ αναλύει και περιγράφει τα νέα παγκόσμια δεδομένα και φτάνει στο συμπέρασμα ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αμόκ που μας εμποδίσει στο να αντιδράσουμε. Το ταξίδι της Ναόμι αρχίζει από της ανακριτικές τεχνικές της ΣΙΑ και τα παράνομα εργαστήρια βασανιστηρίων της (πληρωμένα από τους φορολογούμενους). Μέσα από αυτά προσπαθεί να εξηγήσει το ψυχολογικό οικονομικό και κοινωνικό σοκ που όλοι ζούμε σήμερα.
Έπειτα πηγαίνει στην Χιλή του Πινοσετ, μιλά για τις «ωδίνες του τοκετού» και ένα τούβλο που έσπειρε την καταστροφή στους χιλιανούς, χάρισε ένα Νόμπελ οικονομίας στον εμπνευστή του Μίλτον Φριντμαν το 1976 και τον επόμενο χρόνο ένα Νόμπελ ειρήνης στην Διεθνή Αμνηστία που πήγε να σώσει τους χιλιανούς από το τούβλο.
Ανακατεύει την φράση του Μακιαβέλι «Τα πλήγματα πρέπει να επιφέρονται όλα ταυτόχρονα, ώστε, όντας λιγότερο αισθητά, να ενοχλούν λιγότερο» για να εξηγήσει ένα «όργιο αυτοακρωτηριασμού», την λογική του ναρκομανή που ψάχνει την επόμενη δόση του και το πως «Άνθρωποι βρέθηκαν στην φυλακή προκειμένου οι τιμές να είναι ελεύθερες».
Κάνει μια στάση στο Σικάγο και τα παιδιά του, μιλά για τις οικονομικές θεωρίες τους που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Αμερική και πως αυτές εφαρμόστηκαν στην νότια Αμερική με τις οικονομικές βοήθειες του Φόρντ και των αμερικανών φορολογούμενων.
Από εκεί πάει στην Μεγάλη Βρετανία της Μαργκαρετ Φάτσερ για να πει μια ιστορία για δυο καραφλούς που μάλωναν για μια τσατσάρα.
Μετά ξανά στην Νότια Αμερική και στην Ουρουγούαη και μέσα από την ιστορία της αναφέρετε στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Θυμάται ότι οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς μετά από τα γεγονότα της Τιενανμεν έγιναν γιατί «Ασφαλώς και δεν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε εξαιτίας του φόβου ότι κινδυνεύουμε να πνιγμούμε από το πολύ φαγητό».
Στο γαϊτανάκι του Δόγματος μπαίνει και η Πολωνία, η Αργεντινή, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, το Ιρακ, η Γερμανία αλλά και η Αμερική.
Το Δόγμα του Σοκ είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις το 2012.
«Οι ιδέες έχουν συνέπειες»