Πριν από λίγο καιρό άκουσα στον δρόμο την φράση Μούγκα στην Στρούγκα. Ιταλίδα γαρ, δεν ήξερα την σημασία της. Έψαξα στα λεξικά, αλλά χωρίς επιτυχία.
Ρώτησα λοιπόν την μητέρα να μου πει. Ως γνήσια «καλή ελληνίδα πεθερά» δεν πρέπει να με συμπαθεί και πολύ, γιατί μου είπε μια ιστορία ώστε να μου εξηγήσει την συμασια της φράσεις Μούγκα στην Στρούγκα. Μια ιστορία που με μπέρδεψε περισσότερο. Να τι μου είπε:
«Θυμάσαι την άνοιξη τα επεισόδια που έγιναν στον κέντρο της Αθήνας για το μνημόνιο; Θυμάσαι την φωτιά στο υποκατάστημα της τράπεζας Μarfin στην οδό Σταδίου; Θυμάσαι που τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες άλλα και όλοι οι πολιτικοί ασχολούντουσαν με το θέμα για μέρες ολόκληρες; Το μοναδικό τους θέμα ήταν ο θάνατος των 3+1 ανθρώπων από την επίθεση των «αντιεξουσιαστών». Είχαν βγάλει σαν συμπέρασμα ότι οι «αντιεξουσιαστές» και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας ήταν οι μοναδικοί υπαίτιοι για το δυστύχημα. Γι αυτό το λόγω η αστυνομία άρχισε έναν αγώνα για να βρει τους ενόχους «αντιεξουσιαστές» και παράλληλα άρχισαν οι προληπτικές προσαγωγές πριν και κατά την διάρκεια των πορειών όσων είχαν μαζί τους τσάντα και περίεργα μαλλιά ή μούσια. Τους ενόχους «αντιεξουσιαστες» δεν τους έχουν βρει ακόμα, αλλά κατάφεραν ώστε ο κόσμος να φοβάται να πάρει μέρος σε πορείες.
Αυτό όμως που απόκρυπταν, ή μάλλον καλύτερα ξέχναγαν, ήταν ότι χρειάζονται δυο για να γίνει το «κακό».
Την προηγούμενη εβδομάδα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έβγαλε ένα πόρισμα που καταγράφει με στοιχεία όσα είχαν αποκρύψει, ή μάλλον καλύτερα «ξεχάσει» να πουν, την περασμένη άνοιξη, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και πολιτικοί. Το πόρισμα που βγήκε τον Ιούλιο, αλλά οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν μόνο πριν από μερικές μέρες, καταγράφει τις ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου. Στο πόρισμα καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού, και άλλα γεγονότα που επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων μετά τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων. Για την μη αποτελεσματική και ασφαλή εκκένωση του χώρου επιβλήθηκε στην τράπεζα το μέγιστο από τη νομοθεσία προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους 50.000 ευρώ!!!
Δηλαδή το κόστος της ζωής ενός τραπεζικού υπαλλήλου στην Ελλάδα είναι περίπου 15.000 ευρώ!!!
Όσοι λοιπόν έκλαιγαν και οδύρονταν για μέρες ολόκληρες στα κανάλια πριν από μερικούς μήνες τώρα που βγήκε το πόρισμα με τις ευθύνες της τράπεζας Μούγκα στην Στρούγκα.
Αυτά μου είπε για να μου εξηγήσει την φράση «Μούγκα στην Στρούγκα». Τα λέει μάλλον όλα αυτά για να με κοροϊδέψει. Εγώ ξέρω ότι «αντιεξουσιαστες» είναι το υπουργικό συμβούλιο του Τζορτζ Πασοκ. Ο πρόεδρος της Μαρφιν είναι ένας καλός άνθρωπος που ασχολείται μόνο με τον Παναθηναϊκό. Ότι οι αμερικανοί έδωσαν στις οικογένειες αθώων θυμάτων στο Αφγανιστάν 1 000 ευρώ, άρα απόκειται η αναλογία της ζωής ενός έλληνα με έναν Αφγανό να είναι 1 προς 15. Για 1 προς 1 το βλέπω πιο πιθανό.
Μήπως ξέρει να μου εξηγήσει τι πάει να πει «Μουγκα στην στρούγκα»; Ή μήπως να ρωτήσω κανένα δημοσιογράφο ή πολιτικό καλύτερα; Ή κανένα υπάλληλο της Μαρφιν;